sâmbătă, 13 decembrie 2008

Promotorii rap-ului romanesc

Rap-ul este un gen muzical ce aparţine mişcării culturale Hip-Hop, apărut la începutul anilor '70 în SUA. Popular, etimonul acestui cuvânt este abrevierea structurii englezeşti rhythm and poetry. Defapt rap-ul este un stil de viaţa, adoptat de cei ce recunosc realitatea aşa cum este şi nu privesc lumea printr-o pereche de ochelari roz. Se diferenţiază de celelalte stiluri de muzică prin modul direct de exprimare, in acelasi timp clar [[Media:]]si necenzurat. Dea lungul anilor s-a format o ideologie complet greşită despre raperi, precum că ei ar fi vinovaţi de toate crimele şi conflictele stradale, defapt ei sunt o comunitate paşnică care nu atât cât participă la aceste fărădelegi, ci le descrie.
Acest stil de muzică îşi are originile în America Centrală şi de Nord, însă cu timpul a căpătat noi şi noi adepţi în toată lumea.

Originile rap-ului se regasesc in muzica Africii Occidentale si in musica black din SUA.Vorbind de cultura initiala a rap-ului trebuie sa mentionam rolul important ce l-au avut Griot,un grup de cantareti din Africa,la fel si artisti ca The Last Poets,Jalal Mansur Nuriddin si Gil Scott-Heron nu pot lipsi,dat faptul ca discursurile lor poetice in piesele jazz evoluau continuu in anii '60.
Old School rap(1970-1986)

Rap-ul Old school este considerat primul stil muzical hip hop lansat la block party-urile din NY de la sfarsitul anilor '70 si inceputul anilor '80.Aparitia sa a avut loc mai devreme,la inceputul anilor'70 datorita DJ-ilor ca Kool Herc si Grandmaster Flash ce creau melodii potrivite pentru cei ce-si doreau sa-si puie versurile pe beat,MC-ii,rapperii de astazi.Epoca old school ia sfarsit cand albumul "Raising Hell" a celor de la Run DMC obtine un anumit succes ce provoaca inceputul unei noi decade Hip Hop numita "Varsta de aur"(Golden Age).

Rap-ul in Romania:

Acest gen de muzică îşi începe ascensiunea în ţara noastra in anii '90, mai precis începand cu anul 1994 când trupa RACLA scoate pe piaţa românească primul album de rap fiind urmaţi de trupa Paraziţii şi BUG Mafia. În general, mesajele transmise de către raperii români acoperă o mare parte din problemele României de atunci si de astăzi. Fanii nu au ezitat să apară, casele de discuri având vanzări peste aşteptări. În ziua de azi rap'ul românesc se ridică la standarde destul de inalte, având beat'uri foarte originale care pot detrona multe trupe de renume. Ingeniozitatea românilor, a dus la colaborări între trupele româneşti şi cele din străinatate. Paraziţii (prima trupa de rap din România ce apare pe soundtrack'ul unui film, cu drepturi plătite de autor), reiese a fi cea mai de succes trupă de rap din România, având până în prezent multe feat'uri cu rap'eri cunoscuţi de la noi din ţară (Bitza, Raku, Guess Who, Spike, Anonim,Sisu ,Puya s.a.m.d....)



La scurt timp după terminarea evenimentelor din anul 1989, evenimente ce au zguduit din temelii o naţiune întreagă, România a rupt lanţurile Estului, îndreptându-şi privirile spre Occident. La doar doi- trei ani după Revoluţie, atât sistemul politic, social cât şi toate ramurile economiei româneşti priveau modelul apusean deşi erau adânc înrădăcinate în cel socialist. Astfel, începând cu anul 1990, datorită instaurării democraţiei, deci a libertăţii şi a dreptului de a alege, hip-hop-ul a primit undă verde pe teritoriul ţării noastre. Pentru prima oară în istoria ei, România simţea influenţele hip-hop-ului. Totuşi, neajunsurile şi abisurile de care suferea ţara noastră în aceea vreme au făcut imposibilă promovarea artiştilor străini, la nivel profesional, pe teritoriul nostru. Reţelele de distribuţie erau inexistente sau în cel mai bun caz, slab conturate, posturile de radio îşi făceau apariţia însă erau dezorganizate, în timp ce pirateria era singura cale concretă de promovare.

Niciun comentariu: