duminică, 14 decembrie 2008

Church of Satan (Biserica lui Satan)



 CoS (Church of Satan) a fost infiintata de Lavey, iar dupa moartea sa, incantatoarea sa sotie Blanche a transformat-o intr-o afacere de familie.
Un “ritual” ce are loc la intrarea in “biserica” unde se accepta si o mica taxa de 200 de dolari.
Satanismul LaVey-an este grotesc si prostesc totodata. Toate ritualurile LaVeyene sunt ritualuri crestine inversate. Iar cel de initiere, nu este altceva decat acel juramant de acceptare crestin inversat. Intregul esafodaj de idei laveyan este doar o pantomima crestina inversata, pe deasupra si prost interpretata.
Din nefericire, CoS este singura ramura “legitima” a satanismului!
Modern prin definitie, dar traditional prin rituri, ramane inca o masina de facut bani pe seama unor neinitiati.

Satanismul inseamna cu totul altceva, e mult mai vechi decat Lavey si ceata lui din Ordinul Trapezoidului, e mult mai vechi decat traditia iudaica! As putea chiar spune ca Lavey a profanat pana si adevarata idee care statea in spatele acestui curent!

Regulile si afirmatiile sunt strict laveyene si dupa ele se ghideaza membrii CoS. Majoritatea confunda si atribuie satanismului acele reguli. Probabil LaVey a fost neinspirat, nestiind ca este o contradictie de termeni! Satanismul nu are reguli! Ele ar trebui sa fie mai degraba linii directoare.


Satanismul Modern

Adevaratul intemeietor al Satanismului Modern este ocultistul american Albert Pike prin celebrele “Instructiuni” din 4.06.1889 in care lanseaza dogma divinitatii lui Lucifer (”Lucifer, zeu al luminii, lupta impotriva lui Adonai, zeul Bibliei; Lucifer este adevaratul dumnezeu”). Acelasi A. Pike este autorul lucrarii “Dogma si Ritual”, baza a Ritului Scotian Antic si Acceptat al Masoneriei Universale. Lucrarea a provocat confuzie, alaturand masoneriei satanismul. Oricum esoterismul luciferic al lui Pike este mult superior satanismului lui La Vey.
La Vey… ce ascendenta! El se declara ungur; numai bunica lui fiind tiganca din Romania! A trait din tot felul de expediente mai mult sau mai putin fericite, a fost saltimbanc dar a fost inlaturat din circ datorita consumului frecvent de droguri. In 1969 redacteaza ceea ce se vrea a fi “catehismul satanic” - Biblia Satanica, care ramane o simpla cartulie penibila, fara caracter teologic, limitandu-se la parafrazarea rudimentara si blasfematorie a unor fragmente de text biblic (n-a avut nici rabdarea necesara de a o parcurge in intregime!). Iata cum arata “Rugaciunea”: “Tatal nostru care esti in Infern, mareasca-se numele tau, precum in Infern, asa si pe Pamant. Pacatul nostru cel de toate zilele da-ni-l noua astazi si du-ne pe noi in ispita si invata-ne de rau. Ave Satan!”
Continutul dogmatic este aproape nul, apropiind Biblia Satanica de alta parafrazare: Biblia hazlie. “Poruncile” sunt de genul: “Nu ai voie sa crezi in Dumnezeu, pentru ca lumea este a mea si voi considera credinta ta un pacat”; “Fa-ti un idol si inchina-te lui in fiecare duminica”. Interesant este ca negarea credintei in Dumnezeu se impleteste cu minimalizarea moralei, ducand spre negarea tuturor valorilor sociale.

Sesizand lipsa de valoare teologica si esoterica a “operei” sale, a avut decenta de a nu afirma ca i-a fost relevata ( a fost tentat s-o faca dar…banul e ochiul dracului!) asumandu-si copyright-ul si castigand bani! Infiintarea in 1970 a Bisericii lui Satan ( Cultus Satanas) nu este urmarea unei necesitati spirituale ci un reflex de aparare impotriva fiscului, legislatia americana fiind extraordinar de permisiva cu sectele (pardon, cultele!). In aceasta situatie Satanismul nu a avut sansa de a deveni cult (asta e doar denumirea din Registrul Fiscal), ramanand un curent spiritualist de orientare anomica (sociologic lipsit de norme morale, sociale, religioase) cu manifestari antisociale.

Care a fost norocul lui La Vey? America acelor ani era bulversata de razboiul din Vietnam si moda hippy, confruntandu-se cu o evolutie ascendenta a consumului de droguri in randul tineretului. Numarul mare de “satanisti” arestati pentru detinere si consum de droguri dau imaginea reala a folosirii membrilor bisericii lui La Vey de lumea interlopa. Tiparirea si difuzarea in mari tiraje a Bibliei Satanice s-a facut cu implicarea clanurilor crimei organizate transfrontaliere.

Antal Szandor La Vey - “Papa cel negru al Satanismului” - asa cum ii placea sa fie numit, si-a “botezat” una dintre fiice Satana (pentru ca nu a avut baiat…buna si fata!)
Principiul de baza al satanismului modern:”Sa faci ceea ce doresti sa faci!”determina anarhia.

Consumul de droguri era incurajat de Biserica lui Satan sub pretextul “indispensabilei comuniuni cu Duhurile Intunericului”.

In prologul Bibliei Satanice, La Vey afirma ca “oamenii vor intelege cat de curand ca mantuirea lor inseamna sa se nege pe ei insisi.”Mantuirea propusa de La Vey inseamna renuntarea la tot ceea ce e bun in tine, pentru a-ti descoperi fondul malefic care sa te faca sa prosperi social si sa te bucuri de placerile vietii. La Vey pune semn de egalitate intre fericire si satisfactia erotica si avantul orgolios spre putere si faima personala. Ceea ce La Vey nu pricepe e ca renuntarea la orice dogma (”Fa ce vrei!”) este tot o dogma! Nici macar sexualitatea pe care o promoveaza nu este originala.Paganismul exalta adorarea trupului uman cu mult timp inainte.

Cum sa nu atragi oameni schloditi si infranti de societate afirmand: “Astazi, ca intotdeauna, omul are nevoie sa se bucure de sine aici si acum, in locul unei asteptate rasplatiri in cer”. Putem comenta satanismul lui “self-respecting” si al sintagmei “prideful people”, doua concepte ale etosului, ale modului de viata satanist. “Respectul de sine” din Biblia Satanica te transforma in nascatorul egoismului.

O “regula de aur” a Bibliei Satanice este “Fa altora ce-ti fac si ei!”. Nu comentez, pentru ca-mi aminteste de Legea Talionului. Marketingul satanist al lui La Vey spera sa imprime lumii democrate trei idei:

- a egoismului profitabil, a egoismului managerial;
- a iluminarii omului printr-o inelectualizare a sa rupta de orice recurenta la religie;
- a sexualizarii persoanei, a transformarii sale intr-un mecanism care produce si ofera placere.

E un fel de “satanizare eleganta” a lumii. Brandul etosului gay este tot de inspiratie satanista. Mandria gay este determinata de apartenenta la un grup social creat pe considerente consensual - sexuale. Nu conteaza decat orientarea sexuala. Mandria individului se reduce la faptul ca are viciul sau, acela de a face sex cum ii place iar acest fapt devine un motiv de lauda.

Prin afirmatia ca omul trebuie sa fie mandru de ceea ce este, satanismul creaza unul dintre cele mai barbare simtaminte: acela de a fi bucuros ca esti prost, ca esti mitocan, ca furi, ca ucizi. Asta ar trebui sa oripileze.

In momentul de fata multe secte desprinse din fenomenul New Age au un impact mult mai puternic in mase decat satanismul. Interesant este ca in situatia in care in USA fenomenul satanist este pe cale de disparitie (pana si comunitatea satanista infiintata de La Vey a fost practic desfiintata in 1998 iar ceea ce a ramas este numai ambitia fiicei lui La Vey, Carla, care se ambitioneaza s-o resusciteze, pentru bani, evident!) iar in Europa de Vest fenomenul a intrat in recesiune inca din anii ‘90, in Europa Centrala si de Est exista interes fata de satanism. Interesul este repede calmat fie si de afirmatia lui La Vey: Doctrina mea este “just Ayn Rand’s philosophy with ceremony and ritual added”.

Niciun comentariu: